www.vjff.net Hytter | Jengelhytta On. 8. juli 2020
Meny

Vefsn Jeger- og Fiskerforening
Postboks 281
8651 Mosjøen 

 
Org.nr. 986083804

 

Kontakt oss på e-post eller telefon

 

Ny Epostadresse til foreningen.

 

vefsnjff@gmail.com

 

Tlf.nr. finner du her

 

Webansvarlig

 

Bli medlem i

Vefsn Jeger- og Fiskerforening

 

"Trykk her for mer info"

 

 

Sjekk dine fordeler som NJFF medlen

 

 

 

 

 

Verv en venn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

__________________

 

Hovedsponsor
Sponsorer

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

________________
Info / Nyhetsbrev

 

 

 

 

 

 

Oppdatert: 1.6.2014

"Klikk" for å åpne nyhetsbrev fra INATUR

Oppdatert 31.3.2019

Oppdatert 15. mars

 Oppdatert 6.2.2017

 

 

 
 
 
 

 

 

 

Oppdatert: 26.10.2012 

_______________
Linker

 

Fjelltrimmen

 

TurkartHelgeland

 

 

 

Turportal tilrettelagt av Statskog

 

 Jakt-fiskekart for Helgeland og Salten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Klikk" for å åpne portalen

Ny Versjon av Helgelandskartet

  

 

 "Klikk" for å åpne siden fiskealarmen,no

 

 

 

 

Jeger Registret

Jegerprøven

Statskog

 

  

 

 

 

Alstahaug JFF

Alle hundeklubber i Norge

Austbakken`s Kennel

Bodø JFF

Brurskanken Turlag

Børgefjell Nasjonalparkstyre Byrkije

Lomsdal-Visten Nasjonalpark

Drevja.com

Direktoratet for naturforvaltning

Fiske i Vefsna

Fjelloven

Fuglehundklubbenes forbund

Helgeland 

Jaktvollen

Kennel Vakkerdalen

Kursagenten (40 jakthundkurs)

Kurs for jakthunder

Miljøverndepartementet

Mosjøen

Oladalens Venner

Rana JFF

Skjørlægdas Naturreservat

Svenska Jägareförbundet

Trondheim JFF 

Vefsna

Jengelhytta:

Ligger i Børgefjell, 22 km fra Tomasvatn

Kartblad: Majavatn - Kart


10 køyeplasser, pluss 2 "nødliggeplasser". 

 

 

Jengelhytta 2020

Leder:             Tore Bjørnå-Hårvik        Tlf: 977 764 44

Nestleder:        Øyvind Bjørnå     

Kasserer:         Even Bjørnå                 Tlf: 996 074 38

Styremedlem:  Finn Fagerbakk             Tlf: 902 873 31         

Styremedlem:  Hugo Lenningsvik

 

Utleier:           Even Bjørnå                   Tlf: 996 074 38

 

Reserve utleier:

 

Tore Bjørnå-Hårvik                                Tlf: 977 764 44

 

Oversiktskalender utleie 2020

 

Oversiktskalender utleie 2019

 

Oversiktskalender utleie 2018


Oversiktskalender utleie 2017

 

Oversiktskalender utleie 2016

 

Oversiktskalender utleie 2015

    

Oversiktskalender utleie 2014

 

 

 

Værmelding/prognoser

 

Utleieregler-/priser 
 
Leiesatser for Jengelhytta er kr. 100,- pr. døgn for medlemmer og kr. 200,- pr. døgn for ikke medlemmer
 

Kontonummer: 

4530 22 08895 (Helgeland Sparebank)

 

 

Jengelhytta - historie av Bjørn Grimsby
 

Artikkelen er hentet fra jubileumsskriftet i 1996 

 

Kort tid etter oppstarten i 1946 fikk daværende "Vefsndistriktets Jeger og Fiskerforening" overta ei gammel og forsømt hytte ved Jengelen i Børgefjell. Den var oppsatt i 1908 av en engelskmann som het Edward Arnold. Tilbudet om å overta hytta var en innertier av de virkelig sjeldne. For aldri har så få og avsides kvadratmeter gledet så mange slitne fjellvandrere.
Allerede på slutten av 18-tallet hadde mange engelske turister oppdaget jakt- og fiskemulighetene på Helgeland, og Arnold var en av dem. Han tilbrakte mye tid i Børgefjell og bodde der delvis om sommeren, fjernt fra folk og engelsk storbyglam. Somrene 1911 og 1912 var Ana Sørum fra Tomasvatn kokke for Arnold mens han bodde der inne sammen med sin datter Piggy.
Så kom første verdenskrig og mens krigen raste har Arnold etter alt å dømme holdt seg borte fra sitt kjære Børgefjell. Det fortelles at han hadde satt igjen noen flasker Whisky på Tomasvatnet, disse flaskene ble tatt omhyggelig vare på i flere år. Han hentet dem kanskje, men Arnold var neppe mye i Norge etter at krigen var over.
Kjempejobb
De første årene etter overtakelsen i 1946 ble det lagt et stort arbeid for å sette hytta ordentlig i stand. Spesielt Jorulv Aune og Trygve Jacobsen, foreningas to første formenn, gjorde manns jobb for å gjøre det levelig under Storkjukkelen.
Sommeren 1951 ble hytta forlenget med et tilbygg på tre meter som inneholdt inngang og bu. Bua fikk en køyeplass og holdes fortsatt åpen slik at det skal være mulig å søke ly der i et knipetak. Sommeren 1959 ble det bygget naust, og i 60- og -70-årene ble det jevnlig arrangert arbeidsturer innover for å foreta vedlikehold på hytta. I 1985 ble naustet flyttet, og så seint som i 1994 fikk hytta en skikkelig ansiktsløftning. Alle vinduer og dører ble skiftet ut, hytta fikk nye takplater, nye vindskier og ny utvendig bordkledning.
Savnet
Jengelhytta ligger hele 22 km fra bilveg, og det er bare ei hytte (Granehytta) i nærheten. Ettersom den ligger svært avsides, knytter det seg del dramatiske begivenheter til den. Det har vært innbrudd der noen ganger uten vesentlige ødeleggelser. Yttergangen har vært brukt mange ganger.
I 1952 ble to damer meldt savnet i fjellet, og Spjelkavik og Kranz Pedersen fra lensmannskontoret rykket ut. De fant damene i beste velgående inne i hytta. Turgåernes plan var å gå fra Jengelen til Susendalen, men måtte snu under Kvigtind da tåka kom veltende. Senere ble de liggende værfaste noen dager.
Sprengladning
Før VJFF overtok hytta i 1946, nådde dramatikken imidletid langt større høyder. Reineier Nils Johan Vesterfjell (senere Kappfjell) disponerte hytta. Året var 1917, og Vesterfjells dreng, Jonas Reiner var kommet til Jengelen med hest. Da han fyrte opp i komfyren for å få seg kaffe, ekspoloderte den. Noen hadde rett og slett laget ei sprengladning der. Jonas ble sterkt skadet i det ene beinet. Han fikk imidlertid fatt i hesten og kom seg til bygds.
I "Nordlands Folkeblad" 6. august 1917 het det i en tittel: "En hardfør lap såret ved eksplosion - red tre mil - klippet stortaaen av". Så vidt vites fikk ikke hendelsen noe rettslig etterspill…
Like over døra inn til soverommet sitter det en støypejernsspilnt fra eksplosjonen i komfyren. Hadde den truffet Jonas Reiner kunne det fått katastrofale følger.
Storm i Børgefjell
Når vinden får skikkelig tak innover Børgefjellsplatået, har Jengelhytta mang en gang vært god å ha. En gang var vi samlet der en blandet gjeng "for å sitte han av". Foruten undertegnede med faderlig opphav, et par karer fra Mosjøen med en gjest sørfra, to forhutlede fotturister som var kisteglade da de fant hytta. I tillegg var det to karer fra Vestersida med en guttunge, disse kom fra Namsvatnet. De hadde bare så vidt kommet seg over den flomdigre Kjukkelelva.
Kortstokkene var kommet fram og det durer i komfyren der et par kaffekjeler står på og leverer stadig strammere kaffe. Vi har akkurat fått kaffe og litt suppe i guttungen da det banket på døra. Utenfor står en lokfører fra Ski og kona hans. De ser nokså forstyrret ut og forteller at ungene deres på 9 og 13 år ligger igjen i teltet like ovenfor Granehytta. Far og jeg hadde tidligere hilst på familien ved vadestedet over storelva. De skulle tilbringe ferien på vandring i Børgefjell. Lokføreren var blitt så glad i fjellet etter mange turer at han gjerne ville vise familien drømmeterrenget sitt. - Og så hadde de riktig dumpet oppi det da!
I fin form
De antatt sprekeste tar på seg regnhyrene og i springmarsj bærer det nedover mot teltet, Joda, i poseteltet ligger ungene i sin søteste søvn, tilsynelatende uten særlige bekymringer. Etter hvert skulle det vise seg at den yngste gutten var temmelig sliten og måtte ha litt hjelp. Jenta på 13 gikk imidlertid fint for egen maskin. Ettter et par timer i hyttevarmen kviknet også gutten til, og "banket" alle som ville prøve seg i kortspillet "Amerikaner".
I Jubileumsåret er det Lars Farbu som leder hyttestyret som ellers består av Øyvind Svartvatn, Bård Eggum, Harald Mortensen, Oddgeir Johansen og Reidar Lundestad.
 

 

Historiske bilder fra Jengelhytta 1951

Foto viser hyttestyret på styretur 29.7. – 11.8. – 1951
Fra venstre i bakre rekke
1.Trygve Jakobsen 2. Karl Jakobsen 3. Johan Greva 4.Anton W Nilsen
5 . Gjest Horsberg 6. Joralv Aune
Fra venstre foran
1. Martha Jakobsen 2. Astri Spjelkavik 3. Harald Spjelkavik

 

 

 

 

 

VJFF ? Vefsn Jeger- og Fiskerforening
web: info helgeland